Писателят К. С. Луис казва, че ако една детска история се харесва само на деца, то тя е лоша история. Повечето детски книжки са написани специално за малчуганите и на по-големите може да се струват скучни и досадни.

Представяме ви десет детски книжки, които заслужават да се прочетат и препрочитат през целия живот. Някои от историите ще ви се сторят дори по-интересни, когато ги прочетете като големи.

„Паяжината на Шарлот“

„Паяжината на Шарлот“ е роман за деца на американския писател Елвин Брукс Уайт. Това е най-известното му произведение, а също е и една от най-продаваните детски книги в света. Това е книга за смисъла на живота, любовта и приятелството. Историята разказва за малкото момиченце Фърн и неговата любов към прасенцето Уилбър и за това как умният и красив паяк Шарлот спасява своя приятел от съдбата на прасенцата.

„Швейцарското семейство Робинзон“

Швейцарското семейство Робинзон е може би най-класическата от всички детски книги. Йохан Вис разказва за швейцарско семейство с четири деца, което корабокрушира в южните морета и попада на необикновен остров.

Поредицата „Хари Потър“

Хари Потър ни припомня, че у всеки от нас се крие магьосник и е по силите на всеки да води битка със злото. Важното е да имаме добри приятели, добри учители и лоши примери.

„Лъвът, вещицата и дрешникът“ от поредицата „Хрониките на Нарния“

„Хрониките на Нарния“ е серия фентъзи, за деца, които намират портал към омагьосаната земя Нарния, където Дядо Коледа е истински и животните умеят да говорят.

„Чарли и шоколадовата фабрика“

Вълнуваща история, превърнала се в една от най-обичаните детски книги на нашето време. В Чарли и шоколадовата фабрика на Роалд Дал се разказва за приключенията на най-малкия Бъкет в мистериозната фабрика за лакомства на Уили Уонка.

„Малкия принц“

Историята на златокосото момче е прелестна притча, за живота и смъртта, любовта и раздялата, красотата и преходността. Отвъд историята за малкото пилотът, който среща малкото момче, произведението на Антоан дьо Сент Екзюпери е и много е истински литературен шедьовър. Това е книга, изпълнена с мъдрост и където най-същественото е невидимо за очите.

„Алиса в страната на чудесата“

Алиса на Астрид Линдгрен една от най-великите детски книги на всички времена. Това е една фантастична смесица от герои, случки и фантазии. В книгата малката Алиса попада в един чудноват свят. Усилията на Алиса да проумее небивалите неща, които й се случват в Страната на чудесата, изграждат една толкова невероятна история, че мнозина автори и кинорежисьори не успяват да й устоят.

„Матилда“

„Матилда“ от Роалд Дал е една от най-популярните детски книги. Разказва историята на едно необикновено момиче, което е изключително умно и невероятно находчиво; обожава книгите и още на 3 години само се научава да чете. В училище Матилда разбира, че е надарена с необикновени способности, които ще ѝ помогнат в челния сблъсък не с кого да е, а с директорката на училището – госпожица Трънчбъл.

„Питър Пан“

Книгата не сър Джеймс Матю бари ни въвежда в изпъстрения с невероятни приключения свят на Питър Пан – необикновеното малко момче, което никога не пораства.

„Мечо Пух“

Авторът на една от най-харесваните детски книги Алън А. Милн казва, че „Мечо Пух“ е предназначена не толкова за деца, колкото за детето във всеки възрастен. Героите Пух, Кристофър Робин, Прасчо, Йори, Тигъра, Кенга мигновено стават любимци на деца и възрастни още с издаването на книгата през 1926-а. Историите за Мечо Пух авторът измисля за своя син Кристофър. Всяка вечер му разказва приказките за Мечо Пух и неговите приятели. Герои стават играчките на Кристофър, както и самият той. Това е една поучителна и мъдра история за добротата, приятелството и любовта.