Не обичаме да ни лъжат и всички знаем, че не трябва да го правим. Но дори да не ни се иска да си признаем, понякога се поддаваме на малкото дяволче и казваме: „Не бях аз! Честна дума“.

Има редица причини, поради които децата лъжат. Но едно е сигурно – често не е толкова умишлено, колкото си мислят възрастните.

Децата много често получават неясни съобщения от възрастните. Те трябва да научат много на брой социални норми на поведение, които са невероятно сложни. А те често изискват леко изкривяване на истината. Всъщност много пъти казваме на децата „шшшт“, защото са били твърде откровени.

Една от важните мисии на децата е да изпитват родителите си до краен предел, за да разберат какво е позволено и какво не (т.е. „Защо не мога да полетя, ако скоча от дървото?“ и „Какво ще се случи, ако обвиня котката за моята грешка? ”). Въпреки че е много дразнещо за родителите, то помага на децата да опознаят света и себе си, както и да развият важни социални умения.

Водещ в съзнанието на детето често е страхът, че ще последва наказание. Лъгането е адекватна форма, чрез която детето се приспособява към света на възрастните.

Според учените децата, които имат строги родители, е по-вероятно да лъжат, отколкото тези, които нямат. Много строгото родителство оказва ефект върху начина, по който децата реагират и степените, в които заблуждават останалите, и по-специално самите родители.

Но какво да правим с децата, които лъжат?

Помогнете на детето да се научи да разграничава фантазията от реалността. Това не означава да го ограничите да си фантазира. Не е нужно да разкривате истината за феята на зъбките или за Дядо Коледа, но когато детето ви прекарва следобеда, преструвайки се на извънземно или супергерой, можете да използвате възможността да поговорите с него за това кое е истинско, кое не е и как за да открие разликите. Все пак всяко малко дете обича да си измисля небивалици, нали?

Добре е също така да се показваме разбиране и да говорим повече с децата, за да придобием по- добра представа за мотивите им да излъжат в дадена ситуация.

За да окуражите искреността, учете детето си чрез личен пример – бъдете добър модел за подражание и говорете за това колко е важна честността.

И разбира се, помнете, че един спокоен разговор ще свърши много по-добра работа, отколкото заплахи с наказание, за да изкопчите истината.

Вижте докъде може да доведе една уж невинна лъжа в новата книжка на издателство Панда!

„Как лъжата се превърна в слон“ е симпатична история за малкото момченце Люк, която ще ви очарова с откровените си детски реакции!